sobota, 12 września 2015

Pierś kurczęca w plastrach cukinii


 Filet z kurczaka w cukinii. Duszony z cykorią, marchwią, soczewicą i "odpadami" z cukinii. Paprykowe ziemniaki (z wody i obsmażone na oleju z dodatkiem papryki wędzonej). Sałatka w pomidorach z rukoli, młodej botwinki, marchwi, pomidora i ziół (melisa, oregano, pietruszka, bazylia) z winegretem malinowym. Dawno to było ale jakoś tak zeszło, były wakacje więc nie było czasu, a teraz jest jeszcze mniej bo Anna wróciła do pracy iiii nie ogarnia, tzn stara sie jak może ale w tygodniu komputer ogląda tylko w pracy, a w weekend jak Bóg (ekh Ludziątko) da. Ludziątko za to ogarnia - talerz - coraz lepiej mu to idzie i je już praktycznie wszystko  z "naszego gara". Tyle tytułem wstępu. Do garów marsz!

Składniki:

  • 1 filet (oba piersiątka) z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła wg uznania.
Przygotowanie: 

Pojedynczą pierś oprószyć solą i przyprawami, odstawić na "trochę" (u mnie około 1h). Cukinię umyć i pokroić na bardzo cienkie plastry (używam krajalnicy) i delikatnie oprószyć solą. Odstawić by "zwiędła". Gdy będzie miękka, owinąć nią filet, pomagając sobie wykałaczkami. Dusić pod przykryciem około 0,5h.

Uwagi:
  • robiłam również roladki z bakłażanem (w ten sam sposób),
  • użyłam ugotowanej soczewicy.


                                                                                                                                                                                                                            Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz