środa, 5 sierpnia 2015

Pikantny chłodnik z arbuza.


Tej zupy nie da się opisać, jej trzeba spróbować. Orzeźwiający arbuz, kremowy pomidor i aromatyczna papryka - doskonałe trio wzbogacone nutą imbiru, pieprzu cayenne i odrobiną bazylii. Doskonała alternatywa dla znanych chłodników, zwłaszcza w tak cudowne upały.

Składniki:

  • 1 kg arbuza,
  • 5 pomidorów bez skórki,
  • strąk papryki czerwonej,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • krem z octu balsamicznego,
  • szczypta soli,
  • pieprz cayenne,
  • imbir,
  • kilka kostek fety.
Przygotowanie:

Obrać paprykę (najlepiej umieścić ją na kilka minut w rozgrzanym piekarniku, a potem zamknąć w papierowej torbie - skórka zejdzie prawie sama) i umieścić ja w misie blendera, wraz z pomidorami, czosnkiem i bazylią, zmiksować na gładka masę. Arbuza obrać i pozbawić pestek, włożyć do kremu z pomidorów (zostawić kilka kostek), zblendować, doprawić do smaku. Przygotować "szaszłyki" z arbuza i fety. Chłodnik rozlać do misek, skropić kremem balsamicznym i udekorować "szaszłykami".

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz