sobota, 6 stycznia 2018

Gofry ziemniaczane



Gofry z ciasta ziemniaczanego podobnego do ciasta na placki ziemniaczane, z tą różnicą, że do placków nie dodaję wody gazowanej i zwykle ścieram ziemniaki na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smakiem przypominają placki ziemniaczane jednak są bardziej chrupiące, a przez to, że pozbawione tłuszczu są mniej kaloryczne.  Dzisiejsze gofry jedliśmy z twarogiem i łososiem, a Ludziątko z serkiem waniliowym o krótkim składzie. Obie wersje zniknęły w zaskakującym tempie. 


Składniki na 12 gofrów:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 50g skrobi ziemniaczanej,
  • 100g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100ml wody gazowanej.

Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub (jak ja) rozdrobnić blenderem. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia. Masę nakładać na suchą, rozgrzaną gofrownicę i piec bez otwierania przez 10 minut (Moja gofrownica ma 1000-1200W). Po upieczeniu gofry układać na kratce by nie traciły chrupkości. Podawać z ulubionymi dodatkami, są świetne - podobnie jak placki ziemniaczane w wersji z dodatkami wytrawnymi jak i słodkimi.

Nasze dodatki:
  • 250g twarogu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • czubryca zielona - około 3 łyżeczek,
  • opcjonalnie sól,
  • łosoś wędzony,
  • koper.
Twaróg, śmietanę i czubrycę miksować razem do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosolić. 
Krem twarogowy rozsmarować na gofrach, na kremie układać łososia i koper.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz