Gofry z ciasta ziemniaczanego podobnego do ciasta na placki ziemniaczane, z tą różnicą, że do placków nie dodaję wody gazowanej i zwykle ścieram ziemniaki na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smakiem przypominają placki ziemniaczane jednak są bardziej chrupiące, a przez to, że pozbawione tłuszczu są mniej kaloryczne. Dzisiejsze gofry jedliśmy z twarogiem i łososiem, a Ludziątko z serkiem waniliowym o krótkim składzie. Obie wersje zniknęły w zaskakującym tempie.
Składniki na 12 gofrów:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 50g skrobi ziemniaczanej,
- 100g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- 100ml wody gazowanej.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub (jak ja) rozdrobnić blenderem. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia. Masę nakładać na suchą, rozgrzaną gofrownicę i piec bez otwierania przez 10 minut (Moja gofrownica ma 1000-1200W). Po upieczeniu gofry układać na kratce by nie traciły chrupkości. Podawać z ulubionymi dodatkami, są świetne - podobnie jak placki ziemniaczane w wersji z dodatkami wytrawnymi jak i słodkimi.
Nasze dodatki:
- 250g twarogu,
- 2 łyżki śmietany,
- czubryca zielona - około 3 łyżeczek,
- opcjonalnie sól,
- łosoś wędzony,
- koper.
Twaróg, śmietanę i czubrycę miksować razem do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosolić.
Krem twarogowy rozsmarować na gofrach, na kremie układać łososia i koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz