sobota, 6 stycznia 2018

Spaghetti z makrelą


Bardzo lubię surową makrelę, równie bardzo lubię spaghetti, a ich połączenie uważam za doskonałe.Przygotowanie sosu nie jest zbyt skomplikowane, ani czasochłonne dlatego warto po niego sięgnąć gdy musimy przygotować szybki posiłek. Gotowy sos można również zawekować i sięgnąć po niego gdy w dowolnej chwili. 

Składniki: 

  • 1 świeża oczyszczona makrela,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 spore pomidory surowe lub 2/3 puszki konserwowych,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • natka, oregano
Przygotowanie:

Surową makrelę obrać ze skóry i usunąć ości (nie jest to trudne), posiekać drobno, pomidory pokroić w niezbyt gruba kostkę, czosnek posiekać z odrobiną soli. Na rozgrzanym oleju krótką chwilę podsmażyć czosnek, dodać rybę, podsmażać około 2 minut mieszając, włożyć pomidory, pieprz i odrobinę wody, a jeszcze lepiej białego wytrawnego wina. Przykryć patelnię i dusić kilka minut uważając by sos zbytnio się nie zredukował. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. Wymieszać z ugotowanym al dente spaghetti. Podawać natychmiast.





2 komentarze: