W zeszłym tygodniu urządziliśmy sobie rodzinne wiśniobranie. Zebrane owoce trafiły w zdecydowanej części do konfitury, mała część do ratafii i do zamrożenia. Z mrożonych wiśni bardzo łatwo i szybko można przygotować domowe lody. Warunkiem jest posiadanie blendera, który poradzi sobie z mrożonymi owocami. Lody wyszły bardzo smaczne i orzeźwiające - w sam raz na gorący dzień. Ludziątko był zachwycony i co chwila przychodził po kolejną łyżeczkę, a ja nie odmawiałam mu ich bez wyrzutów sumienia bo przecież to prawie same owoce, w dodatku z przydomowego ogrodu.
Składniki:
- 400g mrożonych wiśni,
- 50ml - 100ml zimnego mleka,
- 1,5 łyżki cukru lub miodu,
- 1/2 łyżki cynamonu.
Zblendować owoce dodając do nich cukier i cynamon. Miksować nadal wlewając powoli mleko tak aby uzyskać kremową konsystencję. Podawać natychmiast.
Uwagi:
- jeśli dodamy większą ilość mleka wyjdzie shake,
- cukier można zastąpić miodem,
- można użyć mleka skondensowanego lub śmietanki,
- można użyć każdych mrożonych owoców,
- gotowe lody można przechowywać w zamrażalniku jednak przed podaniem należy dać im nieco się rozpuścić.
Smacznego!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż mają cudowny kolor!
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :)