sobota, 1 sierpnia 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego z chrupiącym jarmużem

Ślimaczki francuskie to fajne małe co nieco na przegryzkę do sałaty albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Robi się je tak szybko, że znajomi mogą odwiedzać nas niezapowiedziani. Można je faszerować wszystkim na co przyjdzie nam ochota, ważne żeby produkty "nie puszczały" zbyt dużo soku. Planowałam zrobić je ze szpinakiem ale akurat dzisiaj dostałam świeży jarmuż prosto z działki więc grzech było go nie użyć. W lodówce miałam jeszcze trochę szynki, a w zamrażalniku kawałek sera ze szpinakiem. Wszystko to trafiło do zawijasków. Jarmuż nadaje się do zrobienia zdrowych chipsów więc w ślimaczkach też zrobił się chrupiący co dało bardzo fajny efekt.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • kilka listków jarmużu,
  • kilka plastrów szynki,
  • kilka plastrów sera,
  • kilka cienkich plastrów bakłażana,
  • wędzona słodka papryka w proszku.
Przygotowanie:

Jarmuż pozbawić grubej łodygi, dokładnie umyć i sparzyć. Ułożyć na cieście francuskim. Na warstwie jarmużu ułożyć szynkę, bakłażana i ser. Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić go w 1,5 - 2 cm plastry. Układać je na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz