wtorek, 23 czerwca 2015

Roladki z piersi kurczaka z fasolką, zapiekane w sosie mornay.

 
Miały być kotleciki z kurzego cycucha ale piekarnik był jeszcze gorący po tym jak Nastolat upiekł babeczki. Postanowiłam więc upiec mięso i ziemniaki. Wpadły mi do głowy roladki z fasolką szparagową. Początkowo chciałam je piec z ziołami w papilotach. Potem pomyślałam o sosie beszamelowym, a od niego było już blisko do sosu mornay, który jest jedną z odmian beszamelu. Wyszło pyszne.

Składniki:
  • 0,4 kg fileta z kurczaka,
  • ugotowana fasolka szparagowa (tyle ile potrzeba), 
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól,
  • 3/4 szklanki tartego sera żółtego,
  • 2 łyżki musztardy.
Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie plastry równolegle do włókien (poziomo), delikatnie rozbić je ręką. Zawijać po 5 fasolek w roladkę i układać w naczyniu żaroodpornym. 
Przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Mieszać intensywnie rózgą - mąka nie powinna się zarumienić. Dolać mleko i mieszać, aż sos zgęstnieje, dodać tarty ser i mieszać dopóki ser się nie rozpuści. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem zalać roladki. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.

Smacznego!
A.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz