poniedziałek, 2 marca 2015

Pęczakotto z czerwoną kapustą.



Składniki:

  • 300g czerwonej kapusty,
  • 1,5 szklanki pęczaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Czosnek i cebule zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kapustę, wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić kapustę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać dodać kaszę. Wlać dwie szklanki wody i wino, dusic na małym ogniu dopóki kasza nie będzie miękka. Doprawić do smaku. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać masło i wymieszać

Uwagi:
  • Pęczakotto z bulionem zamiast wody będzie smaczniejsze. Pisząc bulion mam na myśli domowy. 
  • Kaszotto było dodatkiem do karkówki na patyku.
  • Kapusta czerwona zakwitła w mojej piwnicy, znaczy się wiosna pełną gębą :)
  • Jeśli ktoś nie toleruje kaszy, niech spróbuje zrobić risotto z czerwona kapustą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz