
Składniki:
- 300g czerwonej kapusty,
- 1,5 szklanki pęczaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.
Czosnek i cebule zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kapustę, wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić kapustę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać dodać kaszę. Wlać dwie szklanki wody i wino, dusic na małym ogniu dopóki kasza nie będzie miękka. Doprawić do smaku. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać masło i wymieszać
Uwagi:
- Pęczakotto z bulionem zamiast wody będzie smaczniejsze. Pisząc bulion mam na myśli domowy.
- Kaszotto było dodatkiem do karkówki na patyku.
- Kapusta czerwona zakwitła w mojej piwnicy, znaczy się wiosna pełną gębą :)
- Jeśli ktoś nie toleruje kaszy, niech spróbuje zrobić risotto z czerwona kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz