niedziela, 2 sierpnia 2015

Sałatka z arbuza z fetą


Arbuza z cebulą jeszcze nie jadłam. I już wiem, że używanie arbuza tylko do sałatek owocowych było błędem. Arbuz w towarzystwie fety, oliwek i cebuli smakuje bardzo przyjemnie. Sałatka podana w wydrążonej skórze prezentuje się zachęcająco. Kolejną zaletą sałatki jest krótki czas przygotowania (najdłużej zajmuje wyjęcie pestek). Choć zjedliśmy ją jako odrębne danie, nadaje się również jako dodatek np. do potraw z  grilla. Musicie spróbować!

Składniki:

  • 1/2  średniego arbuza,
  • czarne oliwki (według uznania),
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki,
  • feta (opakowanie),
  • bazylia (około łyżki porwanej drobno lub drobnoziarnistej),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • krem z octu balsamicznego.
Przygotowanie:

Łyżką do drążenia owoców, wydrążyć arbuza przy okazji wyciągając pestki. Do powstałych kulek dodać cebulę, oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wlać sok z cytryny i dodać bazylię, delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do wydrążonej skóry z arbuza i skropić kremem balsamicznym. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz