Arbuza z cebulą jeszcze nie jadłam. I już wiem, że używanie arbuza tylko do sałatek owocowych było błędem. Arbuz w towarzystwie fety, oliwek i cebuli smakuje bardzo przyjemnie. Sałatka podana w wydrążonej skórze prezentuje się zachęcająco. Kolejną zaletą sałatki jest krótki czas przygotowania (najdłużej zajmuje wyjęcie pestek). Choć zjedliśmy ją jako odrębne danie, nadaje się również jako dodatek np. do potraw z grilla. Musicie spróbować!
- 1/2 średniego arbuza,
- czarne oliwki (według uznania),
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie krążki,
- feta (opakowanie),
- bazylia (około łyżki porwanej drobno lub drobnoziarnistej),
- sok z 1/2 cytryny,
- krem z octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Łyżką do drążenia owoców, wydrążyć arbuza przy okazji wyciągając pestki. Do powstałych kulek dodać cebulę, oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wlać sok z cytryny i dodać bazylię, delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do wydrążonej skóry z arbuza i skropić kremem balsamicznym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz