Wiśniowy sernik z czekoladą zrobiłam przy okazji przerabiania zebranych wiśni. Jednym z głównych składników ciasta jest sok z wiśni, który otrzymuję przez zasypanie wydrylowanych owoców cukrem (w ilości około 1/2 - 3/4 szklanki cukru na 1 kg wiśni). Zasypane wiśnie odstawiam na kilka godzin by puściły sok - dość słodki dlatego do przygotowania sernika nie używałam dodatkowego cukru. Z owoców, które pozostają po zlaniu soku robię konfiturę.
Składniki:
na masę serową:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 3/4 szklanki soku z wiśni,
- 30 g żelatyny,
- ewentualnie cukier.
na galaretkę:
- 3/4 l soku z wiśni,
- 20 g żelatyny,
dodatkowo:
- tabliczka czekolady,
- opakowanie biszkoptów do wyłożenia tortownicy.
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Zagotować sok z wiśni, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Jeszcze gorący wlać do twarogu i szybko wymieszać na jednolitą masę (najlepiej mikserem). W razie potrzeby dosłodzić. Masę odstawić do przestygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Gdy masa serowa zacznie tężeć, przelać ją do tortownicy, następnie na jej wierzch wylać czekoladę, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować galaretkę. W gorącym soku rozpuścić żelatynę. Galaretkę wystudzić i przelać na sernik i poczekać do stężenia.
Mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń