niedziela, 2 sierpnia 2015

Wiśniowy sernik na zimno.


Wiśniowy sernik z czekoladą zrobiłam przy okazji przerabiania zebranych wiśni. Jednym z głównych składników ciasta jest sok z wiśni, który otrzymuję przez zasypanie wydrylowanych owoców cukrem (w ilości około 1/2 - 3/4 szklanki cukru na 1 kg wiśni). Zasypane wiśnie odstawiam na kilka godzin by puściły sok - dość słodki dlatego do przygotowania sernika nie używałam dodatkowego cukru. Z owoców, które pozostają po zlaniu soku robię konfiturę. 

Składniki:

na masę serową:
  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 3/4 szklanki soku z wiśni,
  • 30 g żelatyny,
  • ewentualnie cukier.
na galaretkę:
  • 3/4 l soku z wiśni,
  • 20 g żelatyny,
dodatkowo:
  • tabliczka czekolady,
  • opakowanie biszkoptów do wyłożenia tortownicy.

Przygotowanie:

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Zagotować sok z wiśni, zdjąć z gazu i rozpuścić w nim żelatynę. Jeszcze gorący wlać do twarogu i szybko wymieszać na jednolitą masę (najlepiej mikserem). W razie potrzeby dosłodzić. Masę odstawić do przestygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Gdy masa serowa zacznie tężeć, przelać ją do tortownicy, następnie na jej wierzch wylać czekoladę, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować galaretkę. W gorącym soku rozpuścić żelatynę. Galaretkę wystudzić i przelać na sernik i poczekać do stężenia. 

Smacznego!


1 komentarz: