Przeglądając starą książkę kucharską trafiłam na krokiety z selera. Zaciekawiły mnie. Selera bardzo lubimy i jest podstawowym warzywem w mojej kuchni. Jadamy go na różne sposoby, mając na uwadze jego walory smakowe i odżywcze. Bardzo smakuje nam zupa z selera, surówka z warzyw korzeniowych, sałatka z grillowanych warzyw - uważam, że grillowany seler jest bardzo smaczny. Nastolat często zjada go odstrajając kawałek. Krokiety robiłam pierwszy raz i skradły nasze serca. Krokiety wyszły smaczne i na pewno będą się u nas pojawiać jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie.
Składniki:
- 250g selera,
- 2 łyżki ryżu,
- 1 jajo,
- bułka tarta (ile trzeba),
- sól, pieprz,
- natka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Selera zetrzeć na tarce i ugotować z 2 łyżkami ryżu. Jeśli będzie
zbyt dużo wody - odlać. Po przestygnięciu dodać jajko, natkę i tyle bułki
tartej ile potrzeba, żeby masa nie rozpadała się. Formować krokiety,
obtaczać w bułce i smażyć na złoto.
Uwagi:
- selera i ryż gotowałam podobnie jak przygotowuje się risotto - dolewałam wody w miarę potrzeby,
- nie ma znaczenia czy selera i ryż ugotuje się razem czy oddzielnie,
- krokiety zjedliśmy z "sosem" z jogurtu naturalnego, ogórka i jajka na twardo,
- myślę, że z powodzeniem można wykorzystać selera z rosołu.
Smacznego!
Podoba mi się ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń