wtorek, 23 czerwca 2015

Razowe muffiny cukiniowo-kokosowe (bez jaj)

Babeczki bananowe cieszą się u nas dużym powodzeniem, zwłaszcza, że są dziecinnie proste. Wczoraj przygotował je Nastolat, zdążył przed przyjściem niespodziewanych miłych gości. Sukces zachęcił go do upieczenia kolejnych, tym razem na dzień ojca. Postanowiłam podkraść mu pomysł i upiec babeczki dla teścia. Chcieliśmy przygotować coś innego. Przeglądając przepisy w sieci trafiłam na babeczki z cukinią. Trochę w nim pomieszałam, a potem namieszał Nastolat. Mamy więc dwa rodzaje tych samych babeczek. 

Składniki:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki razowej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 szklanka drobno tartej cukinii,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • do ozdobienia: płatki migdałów, płatki owsiane, wiórki kokosowe, czekolada gorzka.
Przygotowanie: 


Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce, dodać cukinię, mleko, sok z cytryny i olej. Energicznie wymieszać, aż do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek (około 1,5 łyżki na babeczkę). Każdą z muffinek obłożyć dowolnymi dodatkami. Piec około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:
  • Nastolat swoje babeczki przygotował bez pestek, zamiast nich dodał pokruszoną gorzką czekoladę (ponad pół tabliczki) oraz 3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo dodał ściętą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Smacznego!
A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz