Ateryna, mała rybka do zjedzenia z łebkiem lub bez. Nakupiłam jak głupia 2 kg (mrożonej),
z kilogramem uporaliśmy się szybko - zjedliśmy obtoczone w mące i usmażone we frytownicy. Skropione cytryną. Kilogram zalega w zamrażalniku. Trzeba zniszczyć bo termin przydatności jest bliski. Dziś padło na spaghetti, a właściwie capellini (włoski) - sporo cieńszy od spaghetti.
z kilogramem uporaliśmy się szybko - zjedliśmy obtoczone w mące i usmażone we frytownicy. Skropione cytryną. Kilogram zalega w zamrażalniku. Trzeba zniszczyć bo termin przydatności jest bliski. Dziś padło na spaghetti, a właściwie capellini (włoski) - sporo cieńszy od spaghetti.
Ja lubię, Nastolat odłożył rybki, choć smażonymi się zajadał.

Składniki (na 2 os.):
- 200g aterynek,
- 150g spaghetti,
- 200g pomidorów,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- kilka kaparów,
- kilka czarnych oliwek,
- natka pietruszki,
- oregano,
- tymianek,
- pieprz,
- papryka ostra,
- sól,
- 2 łyżki oliwy,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty).

Przygotowanie:
Przygotowanie należy zacząć od wstawienia wody na makaron. Powinien ugotować się al dente w trakcie przygotowania sosu.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i cebule pokrojoną w kostkę, dodać pomidory w kawałkach ( koktajlowe w połówkach) i szczyptę soli. Smażyć przez chwilę, dodając w miedzy czasie przyprawy. Dodać aterynki. Smażyć przez chwile razem i dodać passatę, kapary i oliwki. Po około minucie dodać ugotowane spaghetti i podrzucając wymieszać. Natychmiast rozkładać na talerze. Posypać natką i błyskawicznie serwować bo makaron szybko traci temperaturę.
Uwagi:
- jestem twarda ale większe sztuki obierałam (szprotki tez obieram),
- warto podgrzać talerze by makaron tak szybko nie stygł,
- rybki kupiłam w Makro po 10zł za paczkę (1kg).
Smacznego!
Dzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy rybki trzeba patorszyć przed smażeniem czy można je wrzucić w całości?
Nie trzeba patroszyć.
UsuńKoniecznie trzeba wypatroszyć i ściągnąć skórkę. Każdej rybce należy odciąć głowę, ogon i kręgosłup. Inaczej nie wyjdzie. Powodzenia i smacznego.
Usuń