wtorek, 17 lutego 2015

Filet z kurczaka pieczony pod kołderką majonezowo - porową.


Danie ściśle powiązane z rybą pieczoną w majonezie bo razem z nią i dodatkami siedziało w piekarniku. Nie będę więc jeszcze raz pisać jak przygotowałam bulgur i surówkę z marchewki.

Składniki:

- 250g fileta z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki posiekanego pora,
- 1/2 łyżki posiekanej natki
- 1/2 cebuli dymki,
- tłuczony pieprz kolorowy.

Przygotowanie:

Majonez wymieszać z porem, pietruszką i pokrojoną drobno dymką. 

Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski szerokości około 3cm, naciąć na środku jak faworki i jak faworki przełożyć.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować grubo połową majonezu, ułożyc na nim przygotowane mięso. Posypać pieprzem. Na wierzch wyłożyć resztę majonezu.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
 
Uwagi: 
  • Mięso można pokroić normalnie w kawałki dowolnej wielkości i kształtu, nie będzie to miało żadnego wpływu na smak.
  • W razie potrzeby można posolić.
  • Zamiast dymki można użyć zwykłej cebuli. 
  • Naczynia do zapiekania, których tu używałam są nieduże (na 1-2 osoby).
  • Bardzo podoba mi się nieregularny kształt kaszy. Każde ziarenko jest inne :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz