Danie ściśle powiązane z rybą pieczoną w majonezie bo razem z nią i dodatkami siedziało w piekarniku. Nie będę więc jeszcze raz pisać jak przygotowałam bulgur i surówkę z marchewki.
- 250g fileta z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki posiekanego pora,
- 1/2 łyżki posiekanej natki
- 1/2 cebuli dymki,
- tłuczony pieprz kolorowy.
Przygotowanie:
Majonez wymieszać z porem, pietruszką i pokrojoną drobno dymką.
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski szerokości około 3cm, naciąć na środku jak faworki i jak faworki przełożyć.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować grubo połową majonezu, ułożyc na nim przygotowane mięso. Posypać pieprzem. Na wierzch wyłożyć resztę majonezu.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Uwagi:
- Mięso można pokroić normalnie w kawałki dowolnej wielkości i kształtu, nie będzie to miało żadnego wpływu na smak.
- W razie potrzeby można posolić.
- Zamiast dymki można użyć zwykłej cebuli.
- Naczynia do zapiekania, których tu używałam są nieduże (na 1-2 osoby).
- Bardzo podoba mi się nieregularny kształt kaszy. Każde ziarenko jest inne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz