czwartek, 23 kwietnia 2015

Lody pietruszkowe, looody truskawkowe.

Nie wiem od czego zacząć. Od dłuższego czasu chodziły za mną lody z awokado. Znalazłam nawet przepis ale nie byłabym sobą gdybym nie nawydziwiała po swojemu. Z wspomnianego przepisu pewnie kiedyś skorzystam bo brzmiał świetnie i zdjęcia były takie apetyczne. Jedyną cechą wspólną obu przepisów było awokado. Ponieważ wydawało mi się, że lodów wyjdzie za mało dla powipachowej rodziny, a w zamrażalniku były truskawki, zrobiłam dwa smaki.


Składniki:

lody pietruszkado:
  • 1 awokado,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 250ml śmietany kremówki.
lody truskawkowe: 
  • opakowanie serka mascarpone,
  • 250g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki cukru.
Wykonanie:

Pietruszkado. Awokado obrać pozbawić pestki i zmiksować na krem dodając pod koniec miksowania posiekaną pietruszkę i miód. Wstawić do zamrażalnika. Co 15 minut, przemieszać je żeby zamarzało równomiernie. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę. Do bitej śmietany dodać awokado i mieszać do połączenia. Naczynie wstawić do zamrażalnika, mrozić około godziny mieszając co 15-20 minut.

Truskawkowe. Zamrożone truskawki zmiksować na mus, dodać cukier i serek. Zmiksować razem. Podawać od razu jeśli konsystencja jest zadowalająca lub wstawić do zamrażalnika i postępować jak w przypadku pietruszkowych.

Uwagi:
  • pietruszkę można pominąć,
  • śmietanę można zastąpić serkiem mascarpone, lub bananem (o ile robimy bez pietruszki),
  • mascarpone w lodach owocowych można zastąpić mlekiem skondensowanym, 
  • można użyć dowolnych owoców mrożonych,
  • jeśli dysponujemy słabym mikserem, który nie poradzi sobie  z lodem - jak mój, owoce dobrze jest lekko rozmrozić, wydłuży to czas mrożenia lodów,
  • nie doczekaliśmy do pełnego zamrożenia lodów i zjedliśmy w postaci jak na zdjęciu,
  • lody można przechowywać, zmrożą się na kość ale wystarczy wyjąć je chwilę przed podaniem by wróciły do konsystencji kremowej,
  • można je mrozić jak Nastolat w pojemniczkach i cieszyć się lodami na patyku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz