
Składniki:
lody pietruszkado:
- 1 awokado,
- pęczek pietruszki,
- 1 łyżka miodu,
- 250ml śmietany kremówki.
- opakowanie serka mascarpone,
- 250g mrożonych truskawek,
- 2 łyżki cukru.
Pietruszkado. Awokado obrać pozbawić pestki i zmiksować na krem dodając pod koniec miksowania posiekaną pietruszkę i miód. Wstawić do zamrażalnika. Co 15 minut, przemieszać je żeby zamarzało równomiernie. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę. Do bitej śmietany dodać awokado i mieszać do połączenia. Naczynie wstawić do zamrażalnika, mrozić około godziny mieszając co 15-20 minut.
Truskawkowe. Zamrożone truskawki zmiksować na mus, dodać cukier i serek. Zmiksować razem. Podawać od razu jeśli konsystencja jest zadowalająca lub wstawić do zamrażalnika i postępować jak w przypadku pietruszkowych.
Uwagi:
- pietruszkę można pominąć,
- śmietanę można zastąpić serkiem mascarpone, lub bananem (o ile robimy bez pietruszki),
- mascarpone w lodach owocowych można zastąpić mlekiem skondensowanym,
- można użyć dowolnych owoców mrożonych,
- jeśli dysponujemy słabym mikserem, który nie poradzi sobie z lodem - jak mój, owoce dobrze jest lekko rozmrozić, wydłuży to czas mrożenia lodów,
- nie doczekaliśmy do pełnego zamrożenia lodów i zjedliśmy w postaci jak na zdjęciu,
- lody można przechowywać, zmrożą się na kość ale wystarczy wyjąć je chwilę przed podaniem by wróciły do konsystencji kremowej,
- można je mrozić jak Nastolat w pojemniczkach i cieszyć się lodami na patyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz