Składniki:
- 0,4 kg łopatki,
- pęczek szczawiu,
- cebula,
- włoszczyzna (tu było ok 250g mrożonej),
- jajka,
- 4 ziemniaki,
- papryka słodka,
- pieprz sól,
- mąka do obtoczenia mięsa,
- olej do obsmażenia mięsa,
- masło do duszenia szczawiu.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i zrumienić na patelni, podsypując papryką czerwoną. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażać razem. Do około 1 litra wody dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować, dodać mięso z cebulą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przygotować szczaw. Umyty i pocięty na kawałki udusić na 3/4 łyżki masła.
Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodać szczaw do zupy, doprawić do smaku i gotować razem kilka minut. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo lub bezpośrednio w zupie w koszulkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz