czwartek, 9 kwietnia 2015

Rzeżuchowa zupa krem.


Właściwiej byłoby napisać zupa z kiełkami, bo tym razem przygotowałam kiełki z miksu nasion wysianych przed Świętami. Kiełki jemy często - nie tylko z okazji Świąt, choć w ich okresie muszą być. Zimą i na przednówku kiełkownica "chodzi" na pełnych obrotach, choć z przerwami. Kiełki zjadamy na kanapkach w surówkach i zupach.
 
 Składniki:
  • ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 pora,
  • 1 szklanka kiełków rzeżuchy (lub innych),
  • 1 jajko ugotowane na twardo.

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę.
Czosnek zrumienić na oliwie, dodać pora i ziemniaki. Podsmażyć wszystko razem około 3 minut i zalać wodą (do poziomu ziemniaków). Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem, uzupełnić ubytek wody. Dodać kiełki i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać jajko i zblendować na gładką masę. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać solo lub z grzankami i kawałkami jajka na twardo.

Uwagi:
  • blendowanie zupy nie jest konieczne,
  • ważne żeby nie gotować długo zupy po dodaniu kiełków - inaczej stracą większość witamin.
  • wodę można zastąpić bulionem, wtedy doprawiać do smaku po dodaniu bulionu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz