A więc udało mi się wyjść cało z pojedynku z kaczką. Zrobiłam z niej dwa dania - jeny co za monotonia - rosół w garnku zwykłym tradycyjnie podawany i wspomnianą kaczkę w pieczarkach.

Składniki:
- 1 kaczka,
- 1 cebula,
- 250g pieczarek,
- 1 łyżka tłuszczu,
- 1 łyżka mąki,
- natka pietruszki,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:

Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w półplastry, dodać pieczarki i podsmażyć razem.
Miękkie mięso wyjąć na talerz. Do sosu dodać pieczarki i śmietanę "zaklepaną" odrobiną mąki.
Doprawić.

Pod koniec duszenia dodać natkę.
Wszystko! Można jeść!

- Zamiast całej kaczki można użyć udek lub piersi.
- Po podsmażeniu kaczki, przełożyłam ją do czystej brytfanny w celu "odchudzenia" sosu.
- Po wyjęciu uduszonego mięsa, ręcznikiem papierowym zebrałam nadmiar wytopionego tłuszczu.W tym samym celu co wyżej.
- Do podsmażanych pieczarek dodałam odrobinę tymianku.
- Mięso zjedliśmy z brązowym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z marchwią selerem naciowym itp.
- Rosół był z domowymi kluseczkami z sera i bułki tartej.
- Jestem mistrzem Paint'a, naprawiałam talerz (ten na dole) koszmarnie lampa się odbiła. Dodałam nawet kilka ziaren ryżu :)
- Taka kaczka z grzybami leśnymi i kaszą gryczaną mi się marzy.
Spróbujcie!
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz