Miniludek jest na etapie rozszerzania diety. Z ciekawością przygotowuję mu nowe dania, a on z ciekawością ich próbuje. Dziś zrobiłam szybki ryż z jabłkiem - porcja mini - jedna. Nie było sensu gotować mu ryżu, użyłam płatków błyskawicznych dzięki czemu uniknęłam miksowania. Doskonale rozprószyły się w piekarniku.
Składniki na jedną niewielką porcję:
Przygotowanie:
Płatki zalać wrzącą wodą w proporcji 1:1.
Jabłko zetrzeć na tarce. Połączyć z płatkami. Dodać odrobinę cynamonu (można też go pominąć) i masło. Naczynie do zapiekania przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika w kąpieli wodnej.
Zapiekać około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać wystudzone.

Dla starszaka, który pije już mleko krowie, można go użyć zamiast wody.
W przypadku gdy jabłko jest dość kwaśne, w celu "osłodzenia" ryżu można użyć banana.
Warto pamiętać o dodawaniu do posiłków niemowląt tłuszczy, ponieważ spożywają one ich zbyt mało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz