wtorek, 20 stycznia 2015

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki mogą z powodzeniem być samodzielnym daniem, mogą też być dodatkiem do obiadu czy kolacji. Ostatnio były u mnie dodatkiem do pieczonych: pstrąga i indyka.

Do tego dania wykorzystałam część ziemniaków w mundurkach ugotowanych wcześniej do klusków.

Składniki:
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki tartego sera żółtego,
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie sól.
Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę wymieszać z pieprzem (i solą). 
Rozsmarować na ziemniakach. Posypać pietruszką i serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Spróbujcie i lubujcie! (również mnie na FB)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz